سبک زندگی مجاهدانه (سوره مبارکه حج)
درباره این دوره
وَجَاهِدُوا فِي اللَّهِ حَقَّ جِهَادِهِ هُوَ اجْتَبَاكُمْ وَمَا جَعَلَ عَلَيْكُمْ فِي الدِّينِ مِنْ حَرَجٍ
سوره مبارکه حج- آیه آخر
این آیه دائما بر زبان مجاهدین حق در دفاع مقدس بود.
جهاد کنید آن هم حق جهاد ، نه به شکل تصنعی بلکه به شکلی شایسته و برخی میگویند جهادهای اصغر و اکبر و کبیر داریم. جهاد اصغر جهاد با دشمنان است و جهاد کبیر با کفر است و جهاد اکبر را با نفس میگویند.
جهاد کبیر یا جهاد اکبر ؟ به هر حال شما باید با نفس خود مبارزه کنید وگرنه در برابر دشمن شکست میخورید. حالا میخواهیم با دشمن جهاد کنیم. دشمن کجاست؟ قبل ترها اینگونه بود که افراد نیرو برمی داشتند و می رفتند یک میدان مشخص و می جنگیدند. اما آیا امروز دشمن مرز مشخصی دارد؟ از ابزار جنگ امروز دشمن رسانه است. فرد را به قتل میرساند ولی با بی دینی و شبه افکنی. این میشود دشمن.
الان وضعیت جهاد با دشمن مثل سی سال و دویست سال پیش و …نیست. قبل ترها دشمن برای تصاحب جایی نیرو پیاده میکرد و آن شهر را میگرفت. اما الان لزومی به این کار نیست.
- مرزهای دشمن مثل قبل نیست و باید دشمن را بشناسیم وگرنه نمیتوانیم جهاد را بشناسیم.
راه شناخت دشمن جز این نیست و اگر راهی را میشناسید بگویید. شما نیاز به بصیرتی دارید نسبت به دشمن و خودی و ولیّ و کار خوب و …که این بصیرت تنها و تنها بوسیله قران و عترت بوجود میآید. اگر چهل سال بدون قران و عترت زندگی کردیم و خدا به ما رحم کرد ( و البته شاید خیلی از بلاهایمان به خاطر عدم زندگی با قران و عترت بوده است) الان باید کاری کنیم و جهاد ما که حق جهاد است بر مبنای یک چراغی باشد که این چراغ قران است. باید برنامه ریزی کنیم.
بنابراین ما نیاز به منبع روشنایی بخش داریم و اگر این منبع را نداشته باشیم ممکن است خود ما کاری انجام دهیم که در جبهه دشمن باشیم. از اتفاقاتی که در آخر الزمان میافتد این است که خیلی از متدینین در صف دشمن قرار میگیرند و اتفاقا خیلی از این افراد در این تدین قرار میگیرند و به شکل انواع اختلافها و فتنه ها خود را نشان میدهند. بصیرت با اتکاء به قران و عترت (ع) ایجاد می شود.
دلیل انتخاب سوره مبارکه حج :
- این سوره سوره منسک است و در این سوره آداب رفتن به مناسب مثل حج مطرح میشود و مقداری از آن را در این جلسات می گوییم و باقی آن را دوستان خودشان میخوانند.خداوند در قرآن برای همه شئونات زندگی انسان حقایقی را مطرح کرده است و یکی از این شئونات رفتن به مناسک است. مناسک یعنی آنجایی که امتی با هم جمع میشوند.
- در سوره حج با اینکه در مدینه نازل شده است خیلی سیاقش به سیاق مکی نزدیک استو مفسرین می گویند در همان اوایل ورود پیامبر به مدینه بوده است و این منجر میشود که خصوصیات سوره به سمت همان آیین نامه های اولیه برود که پیامبر برای مردم بیان می کننددرواقع یک آیین نامه ای است که وقتی یک حکومت دست شما افتاد چه کارهایی باید انجام داد و بیانیه گام دوم در این مورد است.
- بحث جهاد در این سوره بسیار اهمیت دارد و امروز ما تمام قد دربرابر استکبارجهانی ایستاده ایم و یک جنگ تمام عیاری را می گذرانیم. این سوره سوره جهاد هم هست.
گویی این حج یا منسک مقدمه فراهم شدن جهادی است با ابعاد وسیع و حج را به سمت جهاد می برد. این سوره را بهانه میکنیم برای گفتن نکات عملی و کاربردی در جهت رسالتی که داریم. - این سوره مردم شناسی خیلی قوی دارد و مشخص میکند که انسان ها چند دسته هستند و این در اینجا به این درد میخورد که کسی حواسش پرت مردم نشود و هرکسی حواسش به خودش باشد و مراقبت کند که از اصول تخطی نکند. ان شالله بواسطه این جلسات مبارک به برنامه ای برسیم برای خودسازی که ان شالله از کسانی باشیم که مقبول رسول(ص) باشیم.
برنامه تحصیلی
سبک زندگی مجاهدانه
مرزشناسی | دشمن شناسی | جهاد شناسی01:02:00
راهکار شکوفایی زندگی مجاهدانه01:01:00
سجده مخلوقات در زندگی مجاهدانه00:52:00
اساتید دوره
استاد احمدرضا اخوت
استاد احمد رضا اخوت متولد 1347 مدرس دانشگاه تهران نویسنده ومحقق در زمینه قرآن کریم و سیره اهل بیت و موسس و وعضو هیات علمی مدرسه دانشجویی قرآن و عترت(ع) هستند.همچنین ایشان فارغ التحصیل رشته زیست گیاهی در مقطع کارشناسی ارشد از دانشگاه تهران هستند.ایشان به صورت تخصصی در عرصه تدبردرقرآن فعالیت میکنند که ثمره تلاش هایشان تاسیس مدرسه قرآن و عترت(ع) و تدریس آموزه های قرآن کریم و تریبت مربیان ومعلمان تربیتی می باشد.
همچنین میتوان به تالیف ده ها کتاب و مقاله در زمینه استفاده ازقرآن کریم در زمینه های مختلف اعم از روانشناسی؛تربیت فرزند؛نظام خانواده؛جامعه اسلامی و... اشاره کرد.از مجموعه کتب استاد اخوت می توان اشاره کرد به: پرورش تفکر بنیادی، مبانی و مهارت های برنامه ریزی، پرورش تفکر قرآنی، نیاز در ساختار انسان، درمانگری افسردگی مبتنی برقرآن و...