تشویق و تنبیه در دوره‌های رشد

2032667_295
هانی چیت چیان
Untitled-1-600x600
پژوهشگران عرصه نوجوان
اخرین بروزرسانی 14 مهر 1402
11 نفر ثبت نام کرده اند

درباره این دوره

تشویق و تنبیه نشانه زنده بودن انسان و نشانه سرحال بودن او و علامتی برای میل و انگیزه دستیابی به کمالی است.

در تشویق میل انسان به جنبه پاداش گیری و در تنبیه میل او به دور شدن از ناکامی و عذاب توجه می شود. این دو میل که میل به خداخواهی انسان بازمی گردد و تفصیلی از آن است، از میل های فطری است. به همین دلیل می توان این دو میل را در نوع انسان مشاهده کرد.

طبیعی است که میل به تشویق از میل به تنبیه در انسان قوی تر و مرجح تر است و تا خود را مجبور به تنبیه نداند خود را در معرض تنبیه نمی اندازد ولی با این وجود وقتی هنوز میل های فطری در فرد زنده استاگر کاری را که نباید انجام دهد دوست دارد کسی او را تنبیه کند و از ادامه روند اشتباهش به هر شکل که شده دوری گزیند.

این میل فطری وقتی با گزاره های عفلی آمیخته می شود بسیار باشکوه می گردد و وسیله و سببی برای مراقبت و تقویت اراده می باشد.

گزاره های عقلی تشویق و تنبیه در قالب گزاره های شرطی بیان میشوند. هر قدر این گزاره ها با گزاره های وحیانی انطباق داشته باشد فرد را در مسیر کمال بیشتر و بهتر یاری می رساند.

بر اساس مطالب فوق می توان تشویق و تنبیه را یکی از مهم ترین شیوه های تربیتی و آموزشی کودکان و نوجوانان و وسیله ای برای شکوفا شدن عقل آن ها و نیز برای تقویت میل فطری آن ها دانست. تشویقی که منجر به برانگیختن برای انجام خیر یا ترک کار شرّی شود و تنبیهی که باعث بازدارندگی از کار شرّی شود.

در مورد ضرورت وجود تشویق و تنبیه در امر تربیت به دلیل وضوح آن جایی برای سخن گفتن باقی نمی ماند ولی در مورد چگونگی آن و نیز بهینه سازی استفاده از آن سخن بسیار است و نیز باید در آن بسیار تامل کرد.

مطالعه این موضوع بسیار مهم در امر تعلیم و تربیت ، گاهی از منظر تجربه صورت گرفته و تجربه های سینه به سینه انتقال یافته است به همین دلیل در هر اقلیم و سرزمینی متناسب با فرهنگ و دینی که در آنجا حاکم است فرزندشان را به گونه ای خاص تشویق و تنبیه می کنند.

گاهی این موضوع از منظر عقلا و دانشمندان و براساس اطلاعاتی که از ساختار انسان کشف شده است به دست می آید. گاهی نیز این موضوع به دلیل اهمیتی که دارد ترجیح داده میشود از متن دین به دست آید. در این صورت باید ابتدا مشخص شود منظور ما از تشویق و تنبیه چیست و بعد واژگان معادل آن در قرآن و روایات کدام است؛ در این صورت می توان منظر دین را در این زمینه در بین آیات و روایات به دست آورد.

کارگاه زیر بر اساس نوشتاری از استاد احمدرضا اخوت برگزار شده است که در آن موضوع تشویق و تنبیه را در شش دوره پنج ساله از زندگی بررسی کرده است. محتوای بدست آمده برای این موضوع ، علاوه بر مطالعه قرآن و نهج البلاغه ، براساس مبانی انسان شناسی و رشد شناسی قرآنی استخراج شده است.

استاد هانی چیت چیان و استاد رضا دژبخش در جلسات گوناگون به بررسی اون موضوع پرداخته اند که میتوانید در این دوره آن را مشاهده کنید.

اهداف یادگیری

ضرورت وجود تشویق و تنبیه
شیوه تشویق و تنبیه در سنین مختلف
چگونگی تشویق و تنبیه و شیوه بهینه سازی استفاده از آن

مخاطب هدف

  • معلمان و مربیان دوره نوجوانی
  • سیاست گزاران و برنامه سازان عرصه نوجوان

برنامه تحصیلی

2 درس4 ساعت 30 دقیقه

نظام تشویق و تنبیه در دوره های رشد

بررسی تشویق و تنبیه در شش دوره رشد | استاد چیت چیان2:54:00
پرسش و پاسخ تنبیه و تشویق | استاد دژبخش1:34:00

اساتید دوره

هانی چیت چیان

4.82/5
22 دوره
11 دیدگاه
901 دانشجو

استاد هانی چیت چیان متولد 28 مهرماه 1362؛فارغ التحصیل مقطع کارشناسی رشته زیست شناسی از دانشگاه تهران و همچنین فارغ التحصیل رشته تفسیرقرآن در مقطع کارشناسی ارشد از دانشگاه علوم وفنون قرآن کریم؛مدرس و محقق و نویسنده فعال در زمینه قرآن کریم واهل بیت هستند.ایشان از دهه هشتاد به صورت تخصصی وارد عرصه تدبر در قرآن شدند وجزو اساتید ومدرسین مدرسه قرآن وعترت دانشگاه تهران به شمار می آیند و الان به صورت تخصصی در زمینه دعا و فقه حکومتی فعالیت میکنند.

از فعالیت های ایشان میتوان به تالیف و تدوین بالغ بر 15 کتاب در حوزه های مختلف علوم انسانی مبتنی بر معارف قرآن وعترت، تدریس روش های تدبر در قرآن در دانشگاه و حوزه از سال1382 و پژوهش در حوزه رشد وتربیت باتمرکز بر دوره سوم رشد(نوجوانی)و... اشاره کرد.​از آثار استاد چیت چیان میتوان به پرورش تفکر بنیادی، تعقل اجتماعی ،منظومه رشد ،فرایند شناسی حکمت و... اشاره کرد

مشاهده بیشتر

پژوهشگران عرصه نوجوان

4.0/5
24 دوره
1 دیدگاه
0 دانشجو
مشاهده بیشتر

یک نظر بنویسید

31006464_-216869
رایگان
سطح
متوسط
مدت زمان 4.5 ساعت
تعداد درس
2 درس
زبان
فارسی

آیا می خواهید برای همه فعالیت ها، اعلان های پوش نوتیفیکیشن دریافت کنید؟